GROOTSCHERMER

lintdorp aan de Eilandspolder
 

Over Grootschermer

Grootschermer is een lintdorp in de gemeente Alkmaar, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp telt circa 1000 inwoners. Bezienswaardig zijn de hervormde kerk uit 1768, het voormalig raadhuis, de beeldentuin van Nik Jonk en enkele oude pittoreske huizen en boerderijen.

Tot 1811 bestonden er twee dorpen op het Schermereiland,   te weten Zuid-Schermer en Noord-Schermer met ieder een eigen raadhuis.   Na  1811 werden de dorpen samen  gevoegd en werd het Grootschermer genoemd.

Het raadhuis in  het  voormalige Noord-Schermer kreeg een andere bestemming als woonhuis en later opslag van schapen en hooi.

In 1939 moest het raadhuis in Grootschermer vergroot worden, er is toen besloten om het in ernstig verval geraakte raadhuis van Noord-Schermer steen voor steen af te breken en op te bouwen aan het raadhuis van Grootschermer. Het kreeg hierdoor meer ruimte voor een brandvrij archief, een balie en een arrestantenruimte.

Tot 1970 is het raadhuis in gebruik gebleven, daarna kwam door het samenvoegen van de 6 dorpen tot een nieuwe gemeente genaamd,  De Schermer, een nieuw gemeentehuis aan de Noordervaart  in een statig huis van een voormalige  directeur van een Alkmaarse bierbrouwerij.

Na de fusie met de gemeente Alkmaar in 2015 is het raadhuis van Grootschermer door een nieuw opgerichte stichting in gebruik genomen .

Deze stichting heeft tot doel om het raadhuis open te houden voor bezoekers en daarnaast is het trouwlocatie en wordt het gebruikt voor kleine lezingen, exposities en is het mogelijk om te huren voor vergaderingen.

Op deze wijze blijft het met behulp van veel vrijwilligers een mooi trefpunt in het dorp.

Voor inlichtingen zie de website van het raadhuis www.raadhuisgrootschermer.nl