Grootschermer

lintdorp aan de Eilandspolder
 

NIEUWS


Seniorenpanel

‘Niet over senioren maar met senioren’ dat is het uitgangspunt van de Seniorenagenda van de gemeente Alkmaar. Op 11 januari 2024 heeft de gemeenteraad de Seniorenagenda aangenomen. In de Seniorenagenda staan verschillende onderwerpen die belangrijk zijn om prettig oud te kunnen worden en vitaal te blijven. Ook staat erin wat er al gebeurt en wat nog beter kan.

Meedenken
De gemeente wil graag weten of wat ze doet goed werkt, en of er dingen beter kunnen. Daarom zoekt de gemeente een groep meedenkers, het Seniorenpanel. Het panel komt vier keer per jaar bij elkaar om te praten over onderwerpen zoals gezondheid, wonen en ontmoeting. Daarnaast vinden bijeenkomsten plaatsen met kleinere groepen die aan de slag gaan met één thema.

Aanmelden
Wilt u hierover meedenken? En bent u minimaal 55 jaar oud? Meldt u zich dan aan voor het Seniorenpanel. Aanmelden kan via seniorenpanel@alkmaar.nl.  Voor vragen of telefonisch aanmelden kunt u terecht bij Mevrouw E. Anker tel: 06 43844954.
(Deelname aan het seniorenpanel is niet verenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad Alkmaar of een dienstverband bij een organisatie die direct belang heeft bij beleid waarover de seniorenpanel adviseert.)


Hoogspanningstracés

Voorkeurstracés niet door Eilandspolder
De afgelopen weken is er meermaals contact geweest met Tennet over plannen voor een nieuw hoogspanningstracé in Noord Holland.

Vorig jaar is een eerste consultatieronde geweest en vanuit het dorp is daar massaal op gereageerd. Dit heeft ertoe bijgedragen dat er vooralsnog geen voorkeurstracé door de Eilandspolder is getekend.
Vertegenwoordigers van Tennet hebben de Dorpsraad laten weten dat er meerdere voorkeurstracés zijn, maar dat deze alle buiten de Eilandspolder liggen.

Inspraak
Het zou kunnen dat Tennet bij realiseren van het traject verplicht is tot natuurcompensatie. Dan zou het ondergronds brengen van de kabels in de Eilandspolder een optie kunnen zijn. In september 2024 kunnen we reageren op het gekozen traject en dus ook een voorstel doen voor natuurcompensatie.. De Dorpsraad informeert u daar te zijner tijd over, want ook dan blijft het van belang om ons te laten horen.

Ondergronds?
De achter ons dorp gelegen hoogspanningsmasten hebben in het verleden tot veel discussie geleid. Er zou afgesproken zijn dat deze kabels ondergronds zouden gaan, als dat technisch mogelijk werd. In onze gesprekken met Tennet is dit ook aan de orde gekomen. Wij hebben echter geen schriftelijke vastlegging gevonden. Ook Tennet heeft deze afspraken niet kunnen terugvinden.

Oproep
Weet u iets over afspraken over het ondergronds aanleggen van de kabels? Weet u waar die zijn vastgelegd? Neemt u dan alstublieft contact met ons op: info@grootschermer.org

Dorpsagenda Grootschermer

De gemeente Alkmaar ontwikkelt samen met de dorpen de zogenaamde dorpsagenda. Ook voor Grootschermer komt er een dorpsagenda. Het traject loopt en de volgende stappen zijn al genomen:

  1. Online enquête
  2. Bewonersbijeenkomst
  3. Dorpsagenda
  4. Samen aan de slag

Afgelopen 12 juni heeft de gemeente een voorstel voor de dorpsagenda gepresenteerd. Hiervoor waren de bewoners van Grootschermer uitgenodigd om dit voorstel te bespreken en nader in te vullen.

We zitten nu in stap 3.

Wilt u meer informatie? Kijk op de pagina Dorpsagenda van de gemeente Alkmaar voor meer info over dit project.


Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier!