Grootschermer

lintdorp aan de Eilandspolder
 

W.J. Driessenschool

Zelfstandig bestuur vanaf schooljaar 2025-2026


Voor de leefbaarheid van Grootschermer is de school van cruciaal belang. We zijn daarom heel blij om te kunnen melden dat de school behouden blijft.

De afgelopen tijd hebben de MR van de Driessenschool (Karen Jorritsma en Gwen Kiekebos) en de Dorpsraad (Jan Wind en Han Baauw) zich sterk gemaakt voor behoud van de Driessenschool in Grootschermer. Ze hebben vele gesprekken gevoerd met de ISOB (het huidige bestuur van de school), de gemeente Alkmaar, andere scholen, verschillende schoolbesturen en meerdere adviseurs en experts. Ook de Ouderraad en de stichting Hart voor de Driessen hebben veel werk verzet.

De uitkomst van alle inspanningen is gelukkig heel positief! De betrokken partijen hebben namelijk een intentieverklaring ondertekend om het bestuur van de Driessenschool over te dragen aan een zelfstandig bestuur vanaf schooljaar 2025-2026. Deze nieuwe vorm biedt nieuwe kansen en geeft veel positieve energie.

Draagvlak
Voor de keuze van zelfstandig bestuur is veel draagvlak. De ouders hebben unaniem voor zelfstandig bestuur gestemd. De leerkrachten zijn nauw betrokken geweest bij de besluitvorming. Ook de wethouder van Onderwijs, ISOB en de Dorpsraad staan achter deze beslissing.

Overgangsjaar
Het aankomende schooljaar wordt een overgangsjaar, waarin de Driessenschool nog bestuurd wordt door de ISOB. Voor 2024-2025 is Daniëlle Koster aangetrokken als interim-directrice. Gedurende dit schooljaar wordt gezocht naar een nieuwe directeur/directrice die goed past bij het karakter van Grootschermer en een actieve dorpsschool.

Zelfstandig bestuur
Vanaf 1 augustus 2025 valt de Driessenschool onder een zelfstandig bestuur. Wellicht kan de overdracht al eerder plaatsvinden, dus al tijdens het schooljaar 2024-2025. Kandidaat-bestuurder is Jan Wind. Daarnaast wordt een Raad van Toezicht aangesteld. De bestuurder regelt op de achtergrond alle formele zaken en houdt contact met de gemeente en het ministerie. Het onderwijs valt onder de directeur, die zelf ook lesgeeft.

Oprichten van een zelfstandig bestuur heeft een aantal voordelen ten opzichte van aansluiten bij een bestaand schoolbestuur:

• volledige focus op de Driessenschool, zoals de stabiliteit en stijging leerlingenaantal
• directe invloed op aanstellen van goede, betrokken directeur en leerkrachten
• financieel voordeliger, omdat diensten gericht ingekocht worden

Identiteit dorpsschool
Speerpunt van de nieuwe bestuurder en directeur is om de identiteit van de school te versterken. De stichting Hart voor de Driessen ondersteunt ze hierin met PR en middelen. De Driessenschool als kleine, sfeervolle dorpsschool, met aandacht voor ieder kind, gelegen in een prachtige groene omgeving. Een school die niet alleen voor zoveel mogelijk kinderen in Grootschermer de beste keuze is, maar ook voor kinderen uit de omgeving. Een stabiele school die door haar kwaliteit en uitstraling een gezond leerlingenaantal heeft.

Kwaliteit onderwijs prioriteit
Uiteraard heeft de kwaliteit van het onderwijs de hoogste prioriteit. Ook de Driessenschool blijft natuurlijk, net als alle andere scholen in Nederland, onder streng toezicht staan van de Onderwijsinspectie.

In de krant
ISOB heeft met toestemming van de wethouder van Onderwijs, Jasper Nieuwenhuizen, een persbericht verstuurd. U kunt het nieuws over de Driessenschool dus binnenkort ook lezen in de media.

Vragen?
We horen het natuurlijk graag als u vragen heeft. U kunt contact met ons opnemen per mail: info@grootschermer.org. We stellen uw interesse op prijs!


Medezeggenschapsraad W.J. Driessenschool
&
Dorpsraad Grootschermer